De zes partijvoorzitters en medewerkers die deelnemen aan de federale onderhandelingen hebben negatief getest op het coronavirus. Dat meldt preformateur Conner Rousseau (sp.a) op Twitter. Ook Alexander De Croo (Open Vld) en koning Filip testten negatief. Ze lieten zich testen op het virus nadat Egbert Lachaert (Open Vld), de andere preformateur, dinsdag positief had getest. Voor 18 september zullen er geen fysieke vergaderingen meer plaatsvinden. De deadline om een nieuwe regering te vormen, 17 september, zal dus niet gehaald kunnen worden. Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De negatieve test betekent sowieso dat de partijvoorzitters minstens 9 dagen in quarantaine gaan en alle vergaderingen via videoconferentie zullen verlopen. Volgens Rousseau zullen er voor 18 september geen fysieke vergaderingen meer plaatsvinden met de Vivaldi-onderhandelaars.

Dat betekent dat er op 17 september géén nieuwe regering zal zijn. Die dag loopt het vertrouwen in de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès af. Ze had dat zes maanden geleden gekregen om slagkrachtig te kunnen optreden tegen de coronacrisis. Maar omdat quasi geen enkele partij opnieuw het vertrouwen zal geven, had de eerste minister al aangegeven dat vertrouwen niet opnieuw te zullen vragen.

17 september werd dan ook gezien als de deadline om een nieuwe regering te vormen. In de praktijk kon daar echter wat rek op zitten. Indien er een goede kans bestaat dat onderhandelende partijen tot een regering zullen komen, zou een nieuwe periode van lopende zaken bijvoorbeeld mogelijk zijn.

Volgens de Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet is een versoepeling mogelijk. “Ik denk dat we die deadline eventueel kunnen verplaatsen. Iedereen zal begrijpen, tenminste bij de democratische partijen, dat we die voor enkele dagen opschuiven. Maar dat is mijn persoonlijke mening. We hebben daarover nog niet vergaderd”, aldus Nollet. In onderhandelaarskringen werd die datum sowieso al wat in vraag gesteld wegens te nipt.

Eurogroep

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo laat zich vrijdag en zaterdag vervangen op de bijeenkomst van de Eurogroep en de informele vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie in Berlijn. De Croo had eind vorige week een fysieke ontmoeting met Lachaert. Dinsdagavond testte hij negatief op het coronavirus. In het kader van de quarantaineregels zal hij zijn activiteiten voorlopig telefonisch en via videoconferentie voortzetten. De Belgische vertegenwoordiger bij de Eurogroep zal de minister van Financiën in Berlijn vervangen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here